Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Årets sista föl

2012-06-21

Nu har äntligen årets sista föl tittat ut. Emma fick ett stort stoföl som är svart med små gula hårstrån här och var. Hon blir naturligtvis skimmel men lär också ha ett litet gulanlag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emma var beräknad till den 4/6 men höll på det hela ett tag vilket får mig att misstänka att hon kanske brunstade om förra året. Hon och Joop gick ju ihop och ibland så märker man inte om  stona brunstar om de det kan gå fort och dessutom så är Joop inte så förfärligt mycket på efter att ha betäckt en omgång. Nu gick själva fölningen bra men när Emma skulle krysta ut moderkakan så lyckades hon samtidigt tugga på en stor hötuss som då satte sig i halsen. En liten foderstrupsförstoppning är ju inte idealt på ett nyförlöst sto då hon ju ska koncentrera sig på sitt nya föl. Eftersom Emma blev lite stressad av det hela fick jag lov att mjölka ur och ge första måltiden med nappflaska, något jag skarpt ogillar då man ska försöka låta naturen komma igång själv. Naturen är ju väldigt väl genomtänkt och den stimulans stoet får av det diande buffande fölet är viktigt för att stoet ska kontrahera livmodern. Stoet stimulerar även fölets ätbeteende genom att pipa och buffa på fölet och dessutom biter hon oftast fölet i rumpan för att stimulera tarmen. Det finns en del uppfödare som alltid ger nappflaska och som alltid ger laxermedel för att få ut tarmbecket, jag tror inte på att göra så utan det är meningen att det ska vara lite svårt att hitta maten och det ska vara lite trögt i magen då systemen kommer igång av att fölet tar i lite åt alla håll. Nu gick det hela iallafall bra med Emmas foderstruppsförstoppning då den släppte efter en del massage och lite linfröblandning och fölungen kom också på att det inte bara var jag som hade mat även om en del förvirring uppstod en stund.

Hela veckan har varit lite lätt förvirrad då jag förutom fölvak har haft stallfritids för barnen. Från början var det tre barn anmälda till denna aktivitet vilket jag tyckte lät som ett alldeles utmärkt nummer då det skulle vara lätt avklarat. Någonstans så sprack dock detta totalt då barnen av någon anledning multiplicerades utom all kontroll. De skulle ju dessutom vara här mellan 9 och 16 men då Emma såg ut att vilja föda så blev de liksom bara kvar. På onsdag morgon hade de ökat till tolv stycken övernattande barn. Nu är alla barnen väldigt gulliga och det är inte något besvär att ha dem här, de tycker det mesta är roligt. Vi har åkt traktor, flyttat hästar, fångat förrymda hästar, bakat sockerkaka, lekt kurragömma på logen, haft långa intressanta samtal kring hur många kaniner det går på en häst...puuh. Förhoppningsvis får barnen lika många roliga minnen som jag har av de år jag var på Brolöten där man också fick vara med om allt som hände på en stor hästgård.

Stallgången var bäddad... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

och så här många barn får man in i en traktor...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har iallafall varit roligt och nu laddar jag inför nästa vecka då det är tre dagar till med stallfritids.

Tack och godnatt!

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 2

2012-06-23 10:58:44 - Gunilla Karlsson

Ditt stallfritids fick högsta betyg från Sara. Många roliga aktiviteter med mycket skratt och bus :D Och att sen få avsluta dessa roliga dagar genom att få vara med när Emma fölade kommer verkligen att vara ett minne för livet.

Stort tack till dig Johanna!! (flower)

Kram
Sara och Gunilla

2012-06-24 15:04:25 - Sara med dotter Beatrice

Högsta betyg på ditt stallfritids av mig och min dotter (star) hon bara älskade det, plus fölvakningen, hon längtar redan till nästa år sa hon när vi åkte hem i torsdags natt ;) nu laddar hon för 3 nya dgr hos dig :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden