Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Nyårsfirande

2013-12-31

I år blev det ju en ny variant på nyårshoppningen och detta gick så bra att vi nu bestämt att denna form blir vår nya tradition. För alla som undrat hur det gick, Carro och jag sopade banan med de andra:) Vår väl inövade överlämning var det som fällde avgörandet, trots tappad tygel på Nelly. Olivia måste nog tycka att detta ställe hon hamnat på är helgalet, ridhuset är fullt av tjoande människor och ryttarna smackar och driver på fast man försöker röra sina långa fumliga ben så fort det bara går. Det är faktiskt inte lätt att matcha små c-ponnyer som rör benen i 180 och som svänger runt sin egen axel likte hur som helst.

Vi var rätt så nöjda med vår egen insats idag och fick rida ett ärevarv med det fina priset i högsta hugg ( ny regel har just införts, om man ska få ta med priset hem under året måste man klara ett varv med priset mellan sig, börja öva ni andra!)...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag vet inte hur ni andra firar nyårsafton, men här på Åkerby firas det bara lite lagom. För tillfället så bor det 33 hästar, 6 får, 7 katter, 6 hundar och 3 små människor på gården. Då jag har det övergripande ansvaret för att ingen av alla dessa får panik av allt smällande på nyårsafton så blir det alltså inget stort firande. Nu har jag tur med att mina hundar är totalt oberörda av smällar, de sover sig igenom tolvslaget varje år. Hästarna brukar inte heller hetsa upp sig nämnvärt, för att de ska hålla sig lugna brukar jag ta en sen kvällsfodring vid halv tolv så att de står och tuggar hö när det är som värst. Fåren verkade inte heller så upprörda, men även de fick en stor hög mat inne i sitt hus som de stod och mumsade på när jag gick in.

Det är faktiskt helt obegripligt att folk lägger ner en massa pengar på fyrverkerier, man eldar bokstavligen upp dem. Jag kan själv tycka att det är fint med fyrverkerier, men då ska det vara ordentliga sådana och inte något litet fjutt som man köper själv. Om man förbjöd alla små privata fyrverkerier så skulle man ju kunna ha lite större gemensamma som bara brändes av precis vid tolvslaget på en offentlig plats. Det värsta för alla skotträdda djur är ju inte ett kort fyrverkeri vid tolvslaget utan det konstanta smällandet som pågår i flera dagar på vissa ställen. Om man nu har barn som är så små att de inte kan vara uppe till tolv så behöver de egentligen inte uppleva något fyrverkeri, det kan väl vänta tills de blir lite större. Det är dessutom så att många väljer att bränna av sina fyrverkerier ut mot en åker och då ramlar det ner en massa skräp som ingen plockar upp. Hela raketen brinner faktiskt inte upp.  

Något som faktiskt är nästan ett ännu värre gissel än smällar för oss som skördar hösilage är dessa eländiga rislyktor som folk skickar upp. Jag hittar varje år ståltrådar lite överallt på gården som kommer från dessa lyktor. Hästarna är ju försiktiga med vad de stoppar i sig men för dem som har kor är det värre, de äter upp ståltråden och dör en plågsam död. I vanliga fall är det olagligt att skräpa ner men av någon anledning så verkar alltså nyår vara något slags undantag. Jag avskyr verkligen att plocka upp efter andra människor som inte har vett nog att förstå vad de ställer till med.

Nyår har alltså blivit en högtid som jag mest irriterar mig på, eller egentligen är det väl inte högtiden det är fel på utan hur folk beter sig. Av någon anledning så verkar det vara så att allt ska bli mer och mer, man ska ha fler julklappar och större fyrverkerier. Det viktiga verkar vara att det ser bra ut från utsidan. Jag önskar bara att om nu inte folk kan se själva hur galet det är med detta firande och smällande så skulle det bli förbjudet att köpa fyrverkerier och rislyktor för privatperoner. Om det inte blir det så skulle kanske alla bönder gå samman och åka hem till alla dessa fyrverkeriskjutare och lämna lite skräp i deras hus och tungmetaller i deras kylskåp så kanske de skulle få se hur kul vi tycker att det är att städa efter dem...  

Gott nytt år!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden