Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Praktisk feminism

2017-09-11

Nu är det snart dags för Astrids sista lilla kull att flytta hemifrån och förgylla sina nya familjers liv med sina små söta trynen. Ett litet tryne kommer jag dock att behålla, lilla Emma får stanna på Åkerby och bli en del av min fina flock, hon passar in helt perfekt med sina små fladderöron och bestämda uttryck...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vanligt så händer det hela tiden saker på gården, det byggs, rensas och fixas. För ett tag sedan hittade jag en hel koffert med gamla brev och fotografier som vi nu har rensat igenom. Min familj har varit fantastiskt duktig på att dokumentera och spara saker och med andakt kan vi nu bläddra genom allt detta. Jag kommer från en lång linje av starka kvinnor som har både haft förmågan att uttrycka sig och att styra sin omgivning. Feminism i praktiken helt enkelt.

Jag är själv en sådan praktisk feminist. Jag lever som jag lär och har aldrig begränsat mig till någon slags könsroll. Det går ju att teoretisera kring allt, men det går att koka ner feminism till just tanken om att inte leva efter att det skulle vara någon skillnad eller att något är bättre än något annat. Att vara en duktig feminist är inte att vara bättre än att hänfalla åt att leva ut en könsroll som är självvald. Mormor var hemmafru, tog hand om hem och barn, en typisk bild av henne vore ju då att hon var en förtryckt stackars kvinna fastlåst vid spisen. Nu var Mormor i praktiken inte ett dugg förtryckt, tvärtom var hon fri då hon kunde välja som hon gjorde. Hon var oerhört intelligent och visste att hon kunde välja att göra något annat men älskade det hon gjorde. Morfar var också en väldigt intelligent människa, men styrkan kom från mormor. De gav mig det bästa av allt och framförallt det viktigaste av allt, vetskapen att jag har all kraft jag behöver för att vara en hel människa.

Vad innebär det då att känna sig hel? För mig innebär det att vara trygg i övertygelsen att jag alltid väljer det jag själv verkligen vill. Det gäller bara att skilja på lust och vilja. Kanske har jag inte lust att göra något men jag vill en viss sak och målet nås genom att göra inte genom att vara passiv och då spelar lusten ingen roll. I verkligheten måste de större målen styra och klarar jag bara att hålla upp blicken mot målet så klarar jag även verkligheten även om den ibland är lite trist. Jag har aldrig heller haft behov att ändra min verklighet på något sätt. Att dricka alkohol eller ta tabletter är helt bortkastat eftersom jag redan trivs med min tillvaro och dessutom så gillar jag inte smaken av alkohol. Tvärtom tror jag att det är viktigt att våga se världen med full skärpa även om det ibland är lite jobbigt. Det jobbiga går att hantera genom att helt enkelt göra sitt bästa i varje situation och genom att vara snäll mot alla som behöver det. Visst kan människor göra en besviken och ledsen men de fel de begår får de själva bära så som jag får bära mina egna brister. 

Jag hoppas att jag kan fortsätta att vara en praktisk feminist och genom mitt liv hylla de som skapat mig och mina förutsättningar. Jag kan tacka alla dessa kvinnor för mina gener och mina morföräldrar för att de gav mig förmågan att analysera och förstå min omvärld. Det behövs inga attribut bara attityd och vilja:)

Tack för idag! (något filosofiskt efter alla möten med det förgågna) 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden