ÅKERBY GÅRD 

Åkerby Gård är byggd på 1880-talet och köptes av Walter och Anne-Marie Sällberg 1955. Sedan dess har det bedrivits olika verksamheter på Åkerby bland annat har det funnits mjölkkor och hundpensionat på gården.

Sedan början av 80-talet har det funnits hästar på gården. Från början köptes det in två ponnyer som hobbyhästar till barnbarnen som bodde på gården efter att ha förlorat sina föräldrar. Det visade sig efter ett tag att mitt (Johanna Sällbergs) intresse var mycket stort och hästarna blev fler och fler...

På nittiotalet blev ponnyerna urvuxna men man kan ju inte sälja sina vänner så de hamnade i avelsboxen.

Tänk om jag hade fått en valack och inte ett sto...                                                                          

Det första stona som användes i aveln var två connemaror som hette Gina Second RC 715 och Brolötens Vivre RC 614 och de ligger till grund för vår ponnyavel. Båda stona var efter Finney Master RC 41 och hade riktigt bra prestationsstam.

Gina var ett litet connemara sto som köptes in som tävlingsponny 1985 då hon var två år gammal. Hon har fått nio föl och dessutom tävlats framgångsrikt av flera ryttare. Gina avled 2007 efter ett långt och gott liv.Flera av Ginas avkommor finns kvar som avelsston på Åkerby och hennes blod finns i nästan alla ponnyer som föds på gården

Vivre fick bara två föl och hennes linje har inte blivit lika betydelsefull som Ginas men är väl representerad av hennes barnbarn Favourite Game

Finn RC 38

1996 lånades den första hingsten, Finn RC 38, in och sedan dess har vi haft flera hingstar på station.

Finn stannade hos oss i många år och var med sitt utmärkta temperament en bra läromästare som tränade oss i konsten att hålla hingst.Han fick många trevliga avkommor på gården och vi är tacksamma för de år vi fick ha honom här.

Finn fick somna in hösten 2008 på grund av ålderskäl. 

1997 startade uppfödningen på allvar här på Åkerby. Av de avkommor som är födda det året visade sig bli riktigt framgångsrika. Desdemona har tävlats på högsta nivå i hoppning under många år, Darwin gick SM i körning, Devotion tävlades framgångsrikt upp till LA både i hoppning och dressyr och Delilah tävladers upp till LA hoppning innan hon fick en karriär som showhäst med deltagande i Friends arena och andra stora evenemang.

Aveln fortsatte ganska så intensivt under ca 15 år men idag sker den endast i liten skala. Hästverksamheten är fortfarande huvudnäringen på gården men bedrivs idag mest som inackorderingsstall samt utbildning för hästar och ryttare.

2006 införskaffades det en boxertik, Nuggets Roxzita, som blev grunden för en liten kennel här på gården. Boxrarna fick sedan 2010 sällskap av mopsen Mai och under prefixet Pugbox föds det sedan 2010 upp både boxer och mops. Hittills har det fötts 15 kullar och fler lär det bli. 2018 utökades hundbeståndet med en liten bichon havannais och i framtiden blir det även lite kullar efter henne.

 

 

2013 utökades gårdens djurbestånd ytterligare med både får och höns så nu finns det en liten besättning får, några grisar samt lite värphöns som producerar goda ägg, kött och ull. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.